Scrabblewoorden

9 september 2009

Kaas met gaten

Paul De Corte, op interclubs één van de meest actieve leden van Die Score Brugge, vindt de Grote Van Dale en de SWL veel weg hebben van kaas met gaten. Heerlijke kaas weliswaar, maar met soms toch wel wat te grote of storende gaten. Zo meldde hij mij zeer recent onderstaande tekortkomingen:

"Ik merk tot mijn verbazing dat woorden als GOUDA en GOUDAKAAS niet zijn opgenomen in Van Dale. Er zijn voor GOUDA enorm veel hits op internet, al slaan die natuurlijk grotendeels op de stad Gouda. Ik liep vandaag even de Delhaize binnen en telde een twintigtal kaassoorten met de benamingen gouda, goudakaas, en zelfs Belgische gouda. De benaming "gouda" is immers niet beschermd, en iedereen kan die gebruiken. De in Nederland veel gebruikte term "Goudse kaas" was nergens te bespeuren. Van Dale kent wel een EDAMMER, een LEERDAMMER en een MAASDAMMER. GOUDA ontbreekt echter, en dit terwijl die kaassoort bovenaan prijkt in de klassering van Nederlands meest gekende kazen".

"KLASSERING", zo gaat Paul verder, "kan rekenen op 512.000 Yahoo-hits, maar ontbreekt toch in Van Dale. Bij het lemma DECLASSEREN (met C geschreven) wordt als antoniem KLASSEREN vermeld, en nog opmerkelijker is het feit dat DECLASSERING wel werd opgenomen".

Na wat zoekwerk kwam ik er achter dat KLASSERING niet helemaal ontbreekt in Van Dale. Tweemaal komt het woord voor in de uitleg van andere lemma's. Zo is een LANDENKLASSEMENT volgens Van Dale een KLASSERING van landenteams. Iets om te KLASSEREN in mijn CLASSEUR.

Nulscores omwille van ontbrekende woorden kunnen leiden tot onverdund leed bij scrabbelaars. En dat moeten we zoveel mogelijk vermijden. "ONVERDUND is ook over het hoofd gezien", merkt Paul De Corte op. "Het is nochtans goed voor 49.800 Yahoo-hits. Naast de betekenis van "niet aangelengd" voor sproei-, poets- en andere middelen, en in de betekenis van "niet versneden" voor allerlei dranken, vond ik ook nogal wat overdrachtelijke betekenissen: onverdund leed, onverdund antisemitisme, zijn onverdunde mening te kennen geven,...".

Dit alles is genoteerd, beste Paul en andere scrabblevrienden. Het wordt niet verticaal geklasseerd, maar zal weldra toegevoegd worden tot de Taalportaallijst, en vroeg of laat bij van Dale terechtkomen...

7 september 2009

De Taalportaallijst wordt langer en langer...

Gelukkig vragen wij scrabbelaars ons dikwijls af of bepaalde woorden die we tegenkomen ook werkelijk in de SWL staan. En gelukkig brengen enkele tientallen mensen mij zeer regelmatig op de hoogte van "ontdekkingen" die ze doen. Ook nulscores tijdens scrabblepartijen vinden regelmatig hun weg naar mijn inbox. Hieronder bij wijze van voorbeeld een overzichtje van de laatste berichtjes:

"Als bierliefhebber wordt ik wekelijks geconfronteerd met een woord dat niet terug te vinden is in Van Dale. Op vele flesjes van dat heerlijke gerstenat staat "hergist in de fles". HERGISTEN en zijn afgeleiden zijn niet terug te vinden in Van Dale. Eentje om toe te voegen", aldus Rik Van Hespen van Chipka Aalst. HERGIST, HERGISTE, HERGISTTE en HERGISTEN zijn inderdaad samen goed voor het respectabele aantal van 18.406 Yahoo-hits. Bedankt Rik, en laat ze u smaken, de hergiste brouwsels!

"Gisteren een nul gekregen in St-Pieters-Leeuw met (soloscrabble) DRANKBON. Ik zou mij nog kunnen verzoend hebben met die nulscore indien DRANKBONNETJE in Van Dale zou gestaan hebben. Niet dus !! Nochtans vragen zij mij steeds bij het binnenkomen op een interclub hoeveel drankbonnen ik wil aanschaffen", zo zegt Omer Van Hoecke van de club uit Destelbergen. Naast DRANKBON (2.460 hits) ontbreken ook EETBON, EETBONS en EETBONNEN, samen goed voor 3.540 hits.

"Dinsdagavond heb ik mijn wekelijkse sjoelavond", laat Wim Aarts van A'stijger Veldhoven weten. "Spijtig dat een SJOELER (375 hits) geen toegelaten scrabblewoord is". SJOELER, SJOELSTER en SJOELERS totaliseren 3.321 hits. Een SJOELCLUB laat 20.600 hits optekenen, en ook dat woord ontbreekt in de SWL.

"Bij onze eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen deze voormiddag hebben verschillende mensen een nul gekregen met BADKRAAN. Een mooi anagram van DANKBAAR zou men onterecht kunnen denken. De firma GROHE zal “van Dale” zeker dankbaar zijn als deze uitgever zowel hun BAD- als DOUCHEKRANEN in het woordenboek zou willen opnemen", weet Omer Van Hoecke. Uiteraard zullen zowel BADKRAAN (54.200 hits) als BADKRANEN (27.000 hits) weldra een plaats krijgen in de Taalportaallijst.

En zo wordt het lijstje steeds langer en langer ...