Scrabblewoorden

17 april 2010

Verslik je niet in een cointreautje

Een NEUROTICA is een vrouw die lijdt aan een psychische aandoening, vaak voortkomend uit emotionele problemen. Indien zo iemand haar heil zou zoeken in een anagram van zichzelf, namelijk COINTREAU, een drankje dat in Frankrijk vervaardigd wordt uit appelsienschillen, dan gaat het gewis nog meer de verkeerde kant op. Zeker indien de NEUROTICA ook scrabbelt en COINTREAU op het bord legt.


Van Dale zegt dat een BLACKJACK een koude drank is van espressokoffie met cointreau, cognac en suiker. Van COINTREAU wordt echter niet gezegd dat het een appelsienenlikeur is die onder andere wordt aangewend bij de aanmaak van de cocktail BLACKJACK. Volgende andere bekende dranken verwierven wel een plaatsje in van Dale: ARMAGNAC, BERGERAC, BORDEAUX, BOURGOGNE, BRANDY, CAMPARI, CASSIS, CAVA, CHIANTI, COGNAC, CURACAO, JENEVER, KIR, KIRSCH, MUSCADET, RIESLING, SHERRY, TEQUILA, WHISKY, WODKA, ... ja, zelfs een GEWURZTRAMINER. De COINTREAU laat je best in de winkelrekken staan.

11 april 2010

Laat je niet vangen aan HEROPVISSEN

Omer Van Hoecke meldt dat hij op 9 april de partij in St.Pieters-Leeuw won, en dat hij dat te danken heeft aan het feit dat hij op zeker moment de scrabble met de hoogste puntenwaarde niet had gezien. Jan Cornet maakte HEROPVIST en kreeg hiervoor een nul , terwijl Omer 86 punten maakte met een andere scrabble.

"Soms moet men geluk hebben dat men iets niet ziet, want ook ik was 100% zeker dat dit een correct woord was", zo zegt Omer. "Door de jaren heen werden door de taalcommissie woorden die uit “van Dale” en de SWL verdwenen waren, HEROPGEVIST en terug opgenomen in de lijsten. Is dit geen woord voor het taalportaal ?", vraagt Omer zich terecht af.

Zijn toegelaten: AFVISSEN, BEVISSEN, LEEGVISSEN, OPVISSEN en UITVISSEN.

Zijn gebruikelijk, maar leveren een nulscore op: HEROPVISSEN en WEGVISSEN. Van Dale gebruikt WEGVISSEN nochtans in de verklaring van het woord LEEGVISSEN.