Scrabblewoorden

24 augustus 2012

Een wervelend verhaal ...

Jan De Ridder getuigt: gisteravond gaan scrabbelen in Schoten. We begonnen met AOEVREW. Daarmee kon je WERVE of WEVER maken. Ik zag die WEVER wel zitten, want ik kende een van de drie achtletter-woorden die eindigen op WEVER. En een ZWEVER had ik ook al eens gelegd, al staat dat woord niet in de Grote Van Dale, maar wel in het Groene Boekje. Jan Cornet koos terecht voor WERVE op D8 horizontaal. Had Jan geweten wat hij zich met die WERVE op de hals haalde, dan had hij wellicht toch gekozen voor de WEVER (en dan bedoel ik niet de politicus).

In de tweede beurt kregen we FLRENTT voorgeschoteld. Na een tijdje drong het tot me door dat niet alleen WERVEN kon, misschien zelfs WERVER (ja, bleek goed), maar ook WERVEL. En toen dacht ik: hé, bijna NEKWERVEL, dat moet ik onthouden voor straks. We legden ELFT met WERVEL.

De volgende beurten waren niet zo moeilijk: het was een nek-aan-nekrace voor de podiumplaatsen. In beurt 9 zag ik de scrabble EENKNOOP, maar ik was niet zeker en maakte NEKWERVEL voor 11 puntjes minder. Jan Cornet durfde wel zijn nek uit te steken en maakte een soloscrabble met de genoemde grassoort. Het WERVEL-plekje bleef dus open.

In beurt 16 kregen we EN*MQSJ. Ik scoorde 46 punten met MESJE en rukte bijna mijn (nek)haren uit toen NEkWERVEL op het bord kwam. Weer een van die momenten van concentratieverlies! Nu ja, 8 puntjes verloren, daar valt mee te leven. Of had mijn engelbewaarder me beschermd tegen die onheilsplek?

Thuis keek ik reikhalzend uit naar de negenletterwoorden die eindigen op WERVEL: LIJWERVEL, nooit van gehoord; RUGWERVEL, ja dat hadden we ter plekke al nagezocht; maar dus geen NEKWERVEL...

Een bovenaanzicht van de Atlas, de onderste nekwervel.
(met een beetje verbeelding lijkt dit wel een oud ventje met
een dikke neus die zijn handen aan de mond gebracht heeft,
en heel hard schreeuwt om een appel)
 

Had ik niet moeten vragen of NEKWERVEL mocht? En wel toen ik dat woord in beurt 9 op mijn briefje schreef. Nee, want dan hadden andere spelers het ook geweten en dankzij die EENKNOOP bleef de lucratieve ... WERVEL-mogelijkheid ook echt open. En wie twijfelt er nu aan NEKWERVEL? Jan Cornet heeft het zelfs niet opgezocht in de SWL! Voor mij valt de schade nog mee, maar mijn lieveken moet twee extra nulscores slikken met die NEKWERVEL. En ik vrees dat er nog enkele spelers met nekklachten zijn!

En dat allemaal voor een woord dat bij Google (met Pagina's geschreven in het Nederlands) meer dan 30.000 resultaten oplevert. De Nederlandstalige Wikipedia verwijst bij nekwervel door naar halswervel, maar in dat artikel staan beide woorden. Een halswervel is een trefwoord in de Grote Van Dale, maar een nekwervel niet. Toch is die nekwervel niet helemaal onbekend, want hij staat in de Grote Van Dale bij astragaal. En nekwervels vind je bij vier trefwoorden, inclusief eentje uit het Jaarboek taal 2007. Heeft nekwervel ooit in een vroegere editie van de Grote Van Dale gestaan? Dat kan ik hier niet checken, maar het zou niet geholpen hebben, want de taalcommissie heeft geen woorden van 9 en meer letters opgevist. Dat had ik al eerder ondervonden toen ik op een interclub in Genk RASGENOOT (of was het RASGENOTEN?) maakte: stond wel in een vroegere editie van de Grote Van Dale, maar niet meer in de nieuwste uitgaven. In het Groene Boekje van 1995 stond nekwervel nog wel, maar in de nieuwe (online) versie ontbreekt het woord: sommige woorden zijn geschrapt omdat ze geen spellingprobleem opleveren, al staat rasgenoot er nog wel in. En ja, ik had het moeten weten: nekwervel staat in de beruchte Rutten-lijst met niet-toegelaten woorden. Interessante lectuur, al bevat die lijst tal van woorden die ik nooit op mijn beurtbriefje zou schrijven.

Conclusie: als er nog eens ...WERVEL ligt, maak dan LIJWERVEL of RUGWERVEL. En laat je niet nekken door een nulscore...