Scrabblewoorden

19 november 2006

DREKVERS

Op het scrabblekampioenschap van de regio "Nederland" misten de deelnemers in de zestiende beurt het woord DREKVERS. Hun vondst VERDRINK bracht 19 punten minder op. Benieuwd als ik was naar de betekenis van DREKVERS nam ik de driedelige Van Dale uit de kast. Deel I van dit lexicon leerde mij het volgende:

DREKVERS = Scatologisch gedicht

Ik was al iets wijzer. Deel III zou wel ophelderen wat "scatologisch" is.

SCATOLOGISCH = Betrekking hebbend op de excrementen

Wat zijn in godsnaam excrementen, dacht ik toen. Ik nam terug deel I ter hand, en hoopte dat mijn nieuwsgierigheid eindelijk bevredigd zou worden. En ja hoor!

EXCREMENT = Dat wat via de darmen door de mens anaal uitgescheiden wordt

Dus, een DREKVERS is gewoon een gedichtje over stront. Zo eenvoudig is het! Waarom heeft een gerenommeerd verklarend woordenboek als Van Dale drie lemma's nodig om een poepsimpel woord te expliceren?

Verbaasd als ik was over het feit dat ik nog nooit eerder het woord DREKVERS was tegengekomen, zette ik zoekrobot Google aan het werk. Tot mijn niet geringe verbazing bleek op het wereldwijde internet in geen enkele taal DREKVERS voor te komen. DREKVERS lijkt m.a.w. niet te bestaan, ook niet in de Nederlandse taal. "Scatologisch" daarentegen was goed voor 250 treffers, en "excrement" zelfs 1510. Dat alles is uiteraard niks vergeleken met de bekendheid van "stront" waarvoor ruim 439.000 treffers werden geteld.

Wat moet een mens zich eigenlijk voorstellen bij een "scatologisch gedicht"? Verzen vol schijtbare werkwoorden? Is poëzie over kak geen contradictio in terminis? Ik nam de proef op de som, zocht papier en een pen, en kwam vrij snel tot een gedichtje van zeventien regels. De titel, zwanger van alliteraties, luidt:

"DRONKEN DREKDRENKELING".

Het versje beschrijft de dramatische belevenissen van een zatlap, een drol van een vent overigens, die op een winderige dag door een openstaand mangat per ongeluk in een beerput terechtgekomen is. Hieronder vind je de tragische slotregels:

Hij moest braken
van de kak aan zijn kaken
en de doordringende geur
van de drek in kaki kleur.

Toen de stront
zijn mond en strot vond,
loste hij een laatste scheet,
kotste en slaakte hij
de finale kreet:
"SHIT" !

Hoogstaand, niet? Zowel het beerniveau in de put, als de dichterlijke kwaliteiten die ik nu plots bij mezelf ontdek. Ahum!