Scrabblewoorden

13 januari 2007

DAMESPAKJE

In de media, en vooral dan in tijdschriften die zich richten tot de jeugd, is magerzucht (anorexia) een veel behandeld onderwerp. Ook in de scholen komt het thema uitvoerig aan bod. Dat magerzucht de betrokkenen niet aantrekkelijker maakt, wordt bijvoorbeeld in de Joepie rijkelijk geïllustreerd met fotomateriaal van bekende sterren. Stemmen gaan op om te magere meisjes niet langer de kans te geven om over de catwalks te paraderen tijdens modeshows. Het foute ideaalbeeld mag niet de kans krijgen om zich te ontwikkelen.

Van Dale roeit enigszins in tegen de maatschappelijke tendens om anorexia te marginaliseren. Reeds vele edities op rij wordt immers enkel minirokje, en niet minirok als lemma vermeld. Eigenlijk is een minirok al een verkleinwoord op zich, niet? Kunnen vrouwen met een welgevormde bips zich geen minirok aanmeten? Ja toch wel! Ook een damespakje bestaat volgens Van Dale enkel in kleine maten. Vrouwen met een normaal lichaam, of wat corpulenter zijn dan gemiddeld, kunnen -zo lijkt het wel- geen damespak dragen.

In het scrabblespel worden voor minirok en damespak geen punten toegekend. Zoekrobot Google leert ons daarentegen dat deze woorden veel gebruikelijker zijn dan hun verkleinwoorden. Hoe kan je als scrabbleliefhebber nu onthouden wat Van Dale , en bijgevolg ook de scrabblewereld kan accepteren? Misschien helpt onderstaand versje, geschreven in de vorm van een vrouw:


Het
damespakje
Dames pak je
tactisch
aan.
Schenk hen
bij volle maan
een damespakje,
en dan krijg je van hen
praktisch
alles gedaan.