Scrabblewoorden

5 januari 2009

Verboden scrabbletermen

Eind vorig jaar ontving ik een e-mailtje van een NTSV-lid uit Strombeek-Bever. Hij stelde het volgende:

"In de meeste teksten van het NTSV en van jou vindt men steeds het woord "scrabbles". In de SWL en in Van Dale komt enkel het woord "scrabble" voor. Dit kan bij de leden de indruk wekken dat het woord " scrabbles" mag gelegd worden."

Ik moet de man gelijk geven, maar tegelijkertijd verzachtende omstandigheden inroepen. In het scrabblewereldje kan men haast geen verslaggeving doen zonder woorden te gebruiken die niet in Van Dale voorkomen. Oordeel zelf! Tijdens een scrabblespel zou je tegen een nulscore aanlopen met volgende woorden: nulscore, clubbeker, toernooiwinst, scoreblaadje, maximumscore, wedstrijdhelft, negenklapper, seizoensranking, clubranking, mediaanscore, scrabbledoos, paasscrabble, rankingscore, kerstscrabble, scrabblemicrobe, scrabblebord, letterzakje, lettertrekking, jurykamer, bordbediening, bordbediener, beurtbriefje, wedstrijdblad, soloscrabble, solozet, scrabbleblokje, scrabbleclub.

Een troost voor ons scrabbelaars kan zijn dat in Van Dale ook woorden ontbreken die niet weg te slaan zijn uit het dagelijkse taalgebruik: raketaanval, artillerievuur, terugtrekking, mortiervuur, weekenddoden, euthanasiedebat, leeshoek, roomsblauw, geluksbrenger, groeinorm, schuldratio, loopbaanduur, activering, leefloner, loonnorm, dienstencheque, toelatingsproef, kippenstal, douchekraan, totaalpakket, speelhoek, en zoveel meer...

Moeten we deze woorden dan maar mijden? Neen, juist niet! Ze actief aanwenden vergroot de kans dat de woordenspeurders van Van Dale ze ooit in het vizier krijgen, ....zo hopen we.