Scrabblewoorden

26 februari 2009

Update TAALPORTAAL-lijst

Nadat de NTSV-leden uitgenodigd werden om woorden kenbaar te maken die ontbreken in de SWL, bereikten mij ongeveer 300 woorden. Zo'n 268 van die woorden komen volgens zoekrobot Yahoo-NL voldoende vaak (+ 500 hits) voor in de Nederlandse taal. Elf verschillende scrabbelaars droegen hun steentje bij, waarvoor mijn dank. Ingezonden woorden die voorkomen in het Groene Boekje (editie 1995) werden buiten beschouwing gelaten. Deze woorden zijn immers reeds geĆÆnventariseerd. Een flink deel van de woorden uit het Groene Boekje 1995 werd na Yahoo-controle toegevoegd aan de lijst met 268 woorden. Op 26 februari 2009 tellen we 853 woorden in de Taalportaal-lijst.

In de loop van de voorbije weken hebben kenners mij erop gewezen dat Yahoo doorgaat voor de betere Nederlandstalige zoekrobot. Het gebruik van concurrent Google kent enkele nadelen die niet onbelangrijk zijn. Zo gaat Google na ingave van BARSHEID ook hits vermelden die betrekking hebben op HARDHEID. Bij OMKEILEN gaat Google ervan uit dat men waarschijnlijk OMZEILEN bedoelt, waardoor een veel te hoog aantal hits wordt weergegeven. Wie in Yahoo-NL zoekt naar ROETVRIJ zal niet geconfronteerd worden met hits voor vb. ROESTVRIJ. Een avondlange studie overtuigde me voor 100% van de deugdelijkheid van Yahoo.

Wil je de kennisnemen van de voorlopige lijst "foute" woorden? Klik dan
HIER. Je zal ontdekken dat ACTIEPLAN het hoogst genoteerd staat, gevolgd door INDIENING. De CITYTRIP van Jan De Ridder staat op plaats drie.