Scrabblewoorden

7 december 2009

Wurgspel af te raden, ook tijdens een scrabblespel

In het Taalportaal worden nog haast dagelijks woorden gedropt die ontbreken in de SWL. Lang niet altijd weinig gekende exemplaren. Dat moge blijken uit onderstaand lijstje, samengesteld op basis van de inzendingen die nog geen maand oud zijn, en meer dan 2500 Yahoo-hits tellen.


Het minst gekende woord is allicht "steaming". Gezondweb.be geeft volgende duidelijke verklaring: "Steamen is een kat-en-muisspel tussen een dadergroepje en één slachtoffer. Ten minste één dader is minderjarig. Een kleine bende kinderen of jongeren verzamelt zich rond een slachtoffer. Ze intimideren het slachtoffer, spreken dreigende taal, vernederen en treiteren het, totdat het doet wat ze het vragen. Het woord steaming betekent letterlijk gaarstomen: het slachtoffer wordt onder druk gezet tot het doet wat ze vragen". Bijvoorbeeld een spelletje duplicaten?

Een andere bezigheid die -spijtig genoeg- opgang maakt bij jongeren is het zogenaamde "wurgspel". De vzw VCLB verklaart: "Het is een spel waarin de luchtpijp en/of halsslagader wordt dichtgeknepen. Dat gebeurt met de hand, een riem of een sjaal. Het gevolg is dat de hersenen geen of nauwelijks nog zuurstof krijgen. Dit zuurstoftekort in de hersenen veroorzaakt een bedwelming, een roes die tot bewusteloosheid kan leiden. Wanneer de band plots wordt losgelaten, volgt een warm en duizelig gevoel. Jongeren doen dit bij zichzelf of bij elkaar". Risico's als hartinfarct, hersenbloeding, blijvende hersenschade,... schrikken de jongeren niet af. In november 2009 maakte het wurgspel in België een vierde slachtoffer.

Steaming, wurgspel? Dat de jeugd dat maar blijvend bant uit haar hitparade. Laat ze maar op internet fotosites afschuimen, of al slurpend aan een bord ajuinsoep het infoblad van hun favoriete voetbalclub raadplegen, en zo vernemen welke spelers volgend weekend tot de basiself behoren... Daar is toch niks mis mee!? ....Toch wel, want Van Dale heeft die woorden (nog) niet opgenomen, waardoor ze tot nader order nullen opleveren in een scrabblespel.

Via de deur in de rechtermarge van deze pagina treed je binnen in het Taalportaal en vind je duizenden dergelijke woorden. Ken jij er nog andere? Meld ze dan, aub. Dank bij voorbaat.