Scrabblewoorden

19 december 2009

Hét woord van 2009

Van 7 t/m 16 december kon gestemd worden op de tien genomineerde woorden voor het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2009. Met 19% van de stemmen is "ONTVRIENDEN" winnaar van deze verkiezing en gaat het woord de geschiedenis in als het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2009. ONTVRIENDEN betekent "virtuele vrienden dumpen door deze te schrappen uit vriendenlijstjes op vriendenwebsites zoals Facebook".

Het ANP berichtte als volgt: "Ongeveer 6500 bezoekers van de website http://www.woordvanhetjaar.nl/ deden mee aan de verkiezing. Zij konden kiezen uit de nieuwe woorden Hypotheekleed, zeilmeisje, Mexicaanse griep, griepcommissaris, oeps-gebied, ontvrienden, recessionista, spuugkit, tomtomburger en twitterazzo. Bijna een op de vijf (19 procent) stemde op ONTVRIENDEN. Een goede tweede was MEXICAANSE GRIEP met 18 procent.

De leden van het genootschap Onze Taal kozen eerder dit jaar TWITTEREN tot woord van het jaar 2009. Bij TWITTEREN verspreiden gebruikers korte boodschappen via een speciale site. Onze Taal trok vorig jaar nog samen op met Van Dale en De Pers. Toen kwam het woord SWAFFELEN (= het laten slingeren van het mannelijk geslachtsdeel en er moedwillig mee tegen een object aantikken) als winnaar uit de bus."

Het genootschap Onze Taal haakte dit jaar af, en organiseerde een eigen verkiezing, omdat het vindt dat een internetverkiezing te veel kan worden beïnvloed door pressiegroepen, waardoor "verkeerde" woorden (zoals SWAFFELEN) het pleit winnen.

ONTVRIENDEN en nog meer van dat...

Persoonlijk richtte ik zopas een schrijven aan Van Dale, met het verzoek om in lijn met ONTVRIENDEN enkele bestaande werkwoorden een bijkomende betekenis te geven. De vriendenlijst op Facebook zuiveren van alle mannen, kan men omschijven als "ONTMANNEN". Alle vrouwen schrappen, is "ONTBOEZEMEN". Alle allochtonen verwijderen uit het vriendenlijstje staat gelijk met "ONTVREEMDEN". Alleen kustbewoners niet langer als vriend beschouwen, is "ONTPOLDEREN". Wie iedereen die geboren is tussen 23 augustus en 22 september uit de vriendenlijst schrapt, gaat over tot "ONTMAAGDEN". En last but not least..., wie Ronny Rutten schrapt, die zal ...(mij) "ONTGOOCHELEN".

SWAFFELEN en tot wat dat leiden (lijden) kan...

Toen ik vanochtend na het douchen voor het eerst in mijn leven overging tot SWAFFELEN, dit teneinde de betekenis van het woord proefondervindelijk volledig te kunnen vatten, overkwam mij een spijtig ongeluk. Ik ging allicht iets te onstuimig te werk, raakte iets wat niet moest geraakt worden, met lichamelijke schade tot gevolg. Spijtig dat dit moet gebeuren terwijl de eindejaarsfeesten in aantocht zijn. Met een aangeboren vindingrijkheid, en met behulp van kleding die in deze periode van het jaar niet echt opvalt, kan ik mijn letsel enigszins verhullen... De foto die wat meer duidelijkheid verschaft, vind je hier.