Scrabblewoorden

7 augustus 2011

Waarom niet een keertje piesnijdig zijn?

Op 6 augustus begon de scrabble-interland in Amersfoort met de scrabble BEPISTE, goed voor 82 belangrijke punten. Zelf had ik het woord ook gezien, maar ik koos voor het iets beschaafder klinkende BEPIEST. Mijn score: zero, nada, niks... Ik kan u verzekeren: men voelt zich er op die momenten echt BEPIST bijzitten.

Eens thuisgekomen wou ik uitleg van van Dale, en wat bleek? PIS is hetzelfde als PIES. Een PISPOT bestaat, en ook een PIESPOT. Idem met een PISGRIET en een PIESGRIET. Zoals mocht verwacht worden is PISSEN net zo goed als PIESEN, maar ... daar houdt het op. De PISBLAAS van van Dale was toen leeg. 


Moeten alle woorden die beginnen met PIS ook in de "PIES-variant" bestaan? Neen, daar stuur ik niet op aan. Een PISTOOL en een PISTOLET moeten vanzelfsprekend ontsnappen aan een eventuele regularisatie-actie. Maar als PISSEN gelijk staat met PIESEN, dan moet men toch ook naast BEPISSEN, OMPISSEN en UITPISSEN iets kunnen BEPIESEN, OMPIESEN en UITPIESEN. Niet?

Tot zover mijn bedenkingen. Verder geen gezeik meer.

Even serieus: het is een bewuste keuze van de samenstellers van de scrabblewoordenlijst om niet alle PIS-woorden ook in de PIES-variant op te nemen. PIES wordt door van Dale als "volkstaal" geĆ«tiketteerd. In die gevallen huldigt de taalcommissie het principe dat in bestaande samenstellingen PIS niet vervangen kan worden door PIES, en dat enkel de door van Dale zelf opgenomen PIES-woorden kunnen aanvaard worden.