Scrabblewoorden

20 oktober 2013

Het kan een pak eenvoudiger...

Naast een minirokje vind je in Van Dale ook gympakje, turnpakje en damespakje enkel als verkleinwoord. Naar het waarom is het gissen, want andere pakjes die qua grootte nog moeten onderdoen voor de hierboven vermelde voorbeelden worden in datzelfde woordenboek wel opgenomen in de niet-verkleinvorm. Bijvoorbeeld: badpak, evapak, kruippak en zwempak

Een andere vaststelling: Van Dale kent een damespakje en een jongenspak, maar een herenpak krijgt geen vermelding. Het blijkt dat jongens op zeker moment moeten overschakelen op een herenkostuum.  

Scrabbelaars lopen nietsvermoedend tegen de lamp, want de scrabblewoordenlijsten volgen Van Dale nauwgezet. Na een frustrerende nulscore naar Van Dale wijzen met een verwensende vinger, heeft weinig zin. Dat werk is niet geschreven om strikt gevolgd te worden bij de samenstelling van scrabblewoordenlijsten. Het is de taalcommissie die daar de eigen regels bepaalt. Zij zouden best niet bij de pakken blijven zitten en een eigen koers varen. Dat is in het verleden al eerder gebeurd toen besloten werd om alle dranken een meervoud te geven, ook indien Van Dale dat niet deed. 

Inzake hokjes is Van Dale evenmin consequent. Een stemhokje, bushokje, tramhokje en badhokje bestaan alleen in klein formaat. Idem dus in de scrabblewoordenlijst. Een pashok, berghok en bezemhok kunnen daarentegen wel, ondanks hun nog beperktere afmetingen. 


Bedlamp of alleen bedlampje??

Nog enkele interessante weetjes: ook barkastje, haarnetje, bedlampje en pisboogje staan in Van Dale én in de scrabblewoordenlijst enkel in de verkleinvorm. En zo zijn er nog honderden andere. Sommige terecht, andere onterecht. Misschien is de tijd gekomen om één en ander kritisch te bekijken en de woordenlijsten te verrijken met een pak makkelijk te verantwoorden nieuwe woorden. Van Dale houdt de scrabblewereld niet tegen.